Wednesday, November 18, 2009

No brain, lots of pain


V-ati intrebat vreodata ce ati fi dispusi sa faceti pentru 100 de Euro? Dar pentru 1.000? Sau, ca sa fie cu adevarat interesant, pentru 1.000.000 de coco?

Poate ca nu conteaza atat de mult ce ati dispusi sa faceti, ci cat de mult sau (in cele mai multe cazuri) cat de putin creier aveti. E usor sa pui pariu cand esti mai mult decat sigur ca il vei castiga, ajutat de anumite abilitati pe care majoritatea nu le poseda sau cunostinte pe care ceilalti nu s-au obosit sa le retina.


In peregrinarile mele pe net, am dat peste filmuletul aista:


Filmuletul in sine e cat se poate de amuzant. Genial chiar. Dar daca va ganditi ca asa ceva nu exista sau nu poate exista in realitatea, nu v-ati putea insela mai rau. Incercati sa cautati pe YouTube sau pe Gugle si o sa vedeti ca am dreptate. Si nu numai in privinta becului, ci chiar pariuri mult mai nebune, pe sume poate mult mai mici.


Voi v-ati mutila cu buna stiinta daca vi s-ar oferi sansa unui potential castig consistent (sau care macar vi se pare voua consistent), dar asumandu-va riscuri foarte mari?


Adica, ce ati raspunde daca cineva v-ar oferi 10.000 de Euro sa fortati trecerea la o bariera de cale ferata, atunci cand trenul (intercity, bineinteles) e la mai putin de 10 metri (cu plecare de pe loc)? V-ati risca?


Cazul A: sunteti un pusti teribilist care tocmai a pus mana pe permis si cheile de la Dacia lu' bunicu' din '70 si va sclipesc ochii numai cand auziti 10.000, daramite sa vi-i imaginati in buzunar. Raspunsul e "Da" hotarat, certificatul de deces e deja in buzunar.

Cazul B: sunteti un smecheras cu multi bani caruia i-a cumparat taticu' (senatoru', deputatu' sau magnatu') o "masinuta" cu cel putin 300 de cai putere si nu numai o data ati testat acele 5 secunde pana la suta de kilometri. In cazul asta, ati spune tot "Da", iar asa cum ar spune americanul "it's money in the bank".


Diferenta dintre cele doua cazuri ar fi ca intr-unul va aruncati orbeste in ceva despre care nu va dati seama cat de periculos poate fi si ce sanse mari sunt sa patiti ceva cat se poate de grav, iar in cazul B, va asumati un risc minim si sansele mari sunt doar sa nu aveti pe ce cheltui banii, ca, vorba aia, aveti de toate.


"Politica" mea este sa nu imi asum riscuri de niciun fel atunci cand vine vorba de pariuri. Mai bine stau linistit, in banca mea, imi pastrez banii in buzunar, sanatatea si viata, ca de astea o sa am mereu nevoie si ma vor ajuta sa castig prin munca cinstita orice poate castiga unul sau altul la un pariu de care poate depinde totul.

Va sfatuiesc sa radeti cat puteti la filmuletul de mai sus si sa luati aminte, sa nu va prind cu becu-n gura!

No comments: