Wednesday, November 11, 2009

Sa fim "trendy"


Unii il folosesc ca sa isi arate statutul. Altii il vad ca pe un accesoriu care trebuie in permanenta asortat la vestimentatie si mediu incojurator. Poate ca unii il vad ca pe un rau necesar, iar altii ca un mijloc de a-si atinge scopurile. Specialistii spun ca e moartea portabila, iar melancolicii spun ca e ceea ce te rupe de lume.

Daca tot nu v-ati dat seama despre ce vorbesc, va spun eu: vorbim de telefonul portabil, celularul, mobilul sau "molecularul" cum i se mai spune in gluma. Acest obiect de cele mai multe ori de mici dimensiuni care pentru multi a devenit o necesitate, iar pentru poate si mai multi un nou "moft" a intrat in vietile noastre foarte rapid si a ajuns curand peste tot: de la varstnici din mediul rural, pana la copii de gimnaziu de la oras si uneori chiar si la cei de gradinita.

Nu o sa intru aici in dezbaterea "e bun sau e rau". Asa cum se intampla cu lucrurile foarte comune, vor exista intotdeauna sustinatori si atacatori de ambele parti ale baricadei, iar eu, din moment ce sunt un utilizator, imi voi pastra telefonul chiar daca mi se spune din toate partile ca o sa ma trezesc cu o tumoare intr-o dimineata.

In schimb o sa comentez un pic in mainile cui a ajuns celularul si ce mi-as dori eu sa vad la un asemenea aparat.

Sa incepem cu inceputul, cum spune o vorba de duh din popor. Am zis ca mobilul a ajuns sa fie un simbol al statutului pentru unii. Exemplu: acum un an sau doi s-a scris prin ziare ca Mutu (da, marele Mutu...drogatul..."briliantul") si-a pierdut telefonul (probabil un Vertu) de nu stiu cate mii de euro...Pe urma a fost gasit, bla, bla, total neinteresant (mai interesant faptul ca de obiei stirile astea sunt incadrate la categoria "Sport" which is bullshit if you ask me). Ideea pe care as vrea eu sa o subliniez aici, de fapt, este: who the fuck needs a 10.000 Euro phone?!?!?

Hai sa fim seriosi! Voi ati auzit de Vertu sau ati vazut vreodata un telefon din asta? Eu am fost destul de "norocos" sa vad unul, ba chiar doua, daca stau sa ma gandesc. Vreti sa stiti cum arata? Hai sa o spun asa: daca ai avea vreo 2-3 sute de mii din "minunatiile" astea, ti-ai putea construi o casa frumusica. Iar acum carcotasii vor striga in cor: "da, dar probabil ca are niste dotari pe care le-ati vazut numai la NASA". Yeah, right! Din cate stiu eu, la momentul respectiv, porcariile astea de telefoane nu aveau nici o durata de stand by iesita din comun, nu stiu nici macar daca aveau Bluetooth, daramite conectivitate la WiFi sau chestii de genul...So, cam pica si varianta asta.

Trecand peste starurile care au telefoane din astea placate cu aur, platina, diamante si alte tam-tam-uri zburatoare doar asa, ca sa vada lumea ce de bani au ei (dar cand vine vorba de o amenda de peste 10 milioane de dolari caca chilotii si fug mancand pamantul de Fisc), ajungem la persoanele (de obicei de sex feminin, nu ca as fi misogin, dar asta e adevarul) care tin mortis sa se asorteze, dom'le, cilifonul la posetuta, lenjeria intima sau la culoarea pe care i-a dat-o catelusului nelipsit pe care il au in brate dar de care are grija menajera ca ele "e" prea ocupate. Si, uite-asa, daca fata are costumas roz (ca place la pitipoance), hop si cilifonul roz. Daca afara e innorat si fata are gecuta maro, bineinteles ca telefonul nu poate fi altfel decat...bronze (ha! credeati ca zic maro, dar vezi, dom'ne, trebe sa ne emancipam si noi...culorile evolueaza, ca si oamenii). And so on, and so forth, de iti vine sa crezi ca unii au propriul magazin de telefoane mobile acasa sau ca ar putea sa isi deschida unul. La ce bun atatea telefoane? Ca sa pierzi in fiecare zi timp scotand si punand cartele? Here's a piece of advice for you fancy pieces of shit: get a black one! It goes with everything! Or so they tell me...you know...all the gay fashion designers...

Bineinteles ca nu e exclus sa vezi tancul (a se citi "tzancul" ca sa nu existe confuzii) de clasa a doua cu ultima generatie de Samsung sau vreun iPhone 3GSXX (incerc si eu sa ghicesc cum se va numi urmatoarea generatie, so give me some credit), iar motivatiile parintilor sunt multiple: sa pot sa il verific, sa ma poata suna in caz de urgenta, sa nu ramana in urma cu tehnologia, sa nu se simta prost fata de ceilalti copii din clasa care au deja sau pur si simplu "ca si l-a dorit mult, mititelu, manca-l-ar mama! Uite ce cumintel sta el si butoneaza mesaje cu gagica lui care e in grupa mare la gradinita!", nu ca ar putea sa il foloseasca si la altceva, cum ar fi sa copie la lucrari, sa tina legatura cu dealerul lui personal sau sa navigheze pe site-uri porno in timpul orei de matematica, ori, si mai bine, sa se filmeze in timp ce colega de banca se joaca pe la el prin pantaloni ori colega (poate aceeasi) se paruieste de mama focului cu alta colega (care, la randul ei, a fost filmata jucandu-se tot pe la el prin pantaloni). Am I getting warm?

Poate mai pe la urma vin si utilizatorii "normali". Au obectul muncii si il folosesc cat pot mai bine: vorbesc ore intregi (pentru ca asta presupune locul lor de munca - sa zicem ca sunt agenti de vanzari - ori pur si simplu pentru ca asa pot tine legatura cu cei dragi, prieteni sau rude), ocazional trimit mesaje scrise sau intra pe internet pentru a verifica anumite stiri, cotatii la bursa sau oferte. Business menii care folosesc 80-100% din functiile telefonului si utilizatorii "peste medie" care stiu ce face si cand si sunt tot undeva peste 60%, oamenii care folosesc functiile de baza si nu au pretentia sa aiba telefoane mai performante sau ca ar fi mari asi in ale tehnicii.

Pe urma sunt batraneii care stiu sa apese pe "Raspunde" si "Inchide", stiu ce inseamna "Battery low" si unde trebuie bagata mufa de incarcare. Ei sunt poate cei mai "curati" utilizatori de telefonie mobila. Nu le trebuie sofisticaturi, nu le trebuie nu stiu ce camera cu milioane de pixeli si cu ecran sensibil la atingere ori acceleratoare gravitationale care sa le intoarca imaginea in functie de cum tin telefonul.

Cu adevarat penibili, insa, mi se par toti dobitocii cu pretentii (cu telefoane de zeci de mii de euro sau cu Nokia 1100) care se dau mari si tari, dar care nu stiu sa utilizeze macar jumatate din functiile telefonului pe care il au, ba, mai mult, atunci cand vorbesc la el acopera partea superioara a aparatului, un lucru cat se poate de clar specificat in orice manual de utilizare (iar acum pun pariu ca multi fac spume acum strigand "cine papucii mei se oboseste sa citeasca hartogaraia aia"). News flash for all you wannabes out there: in momentul in care acoperi partea superioara unde (surpriza!) se afla antena incorporata a telefonului, acesta incearca sa compenseze ecranarea prin marirea puterii trimise catre acea componenta, rezultand in si mai multe radiatii pe care creierul e mai mult decat fericit sa le absoarba. Poate va bazati pe faptul ca la voi nu prea exista materialul cenusiu care sa se ocupe de treaba asta...iar eu nu pot sa va contrazic...

La fel de demni de a gasi o gura de canal fara capac mi se par manelistii care umbla pe strada cu telefonul in mana sau prins de blugi si cu muzica lor de rahat data la maxim pe difuzor, ca sa aiba "entertainmentul" oriunde s-ar duce. De parca intereseaza pe cineva ce rahat asculta el si nu ar putea sa dea 10 lei sa isi ia o amarata de pereche de casti ca sa fie si el civilizat. Stai asa...revizuim un pic textul...deci, am zis "manelist" si am zis "civilizat". Corectam: stergem cuvantul civilizat si aruncam doua imprecatii gen "mori in bezna" si "vede-te-as inecat cu gramatica ta de incult".

Si, pe final, (o sa incerc sa fiu succint) sa va spun ce imi doresc eu sa vad la viitorul meu telefon mobil:

1. design placut (aici includ si dimensiunile care nu vreau sa ii dea aspect de caramida) - monobloc, nu slide, nu dual slide, nu side slide sau water slide; nu clapita, claputa, clam sau clam soupe; flip clam sau flip flop ori mai stiu eu ce dracovenie;
2. meniu accesibil, usor inteligibil, intuitiv;
3. display bun - sa aiba rezolutie buna, culori vii, luminozitate ok sa nu trebuiasca sa te chinui pe o zi insorita sa iti citesti emailurile;
4. acumulator durabil - stand by REAL de peste 10 zile in conditii de utilizare normala (vorbit 1 ora maxim pe zi, putina navigare prin wifi, ceva sms-uri, nu mult, ca sa nu te doara degetele)
5. conectivitate bluetooth, wifi, poate chiar si infrarosu, dar nu tin neaparat.

There! Is that too much to ask?!

Din pacate cerintele pietei sunt cu totul altele in ziua de azi si asta se reflecta in oferta pe care o vad la magazine: display-uri imense (nu zic ca e rau, dar unde se duce durata de stand by? in jos, bineinteles, iar dimensiunile aparatului? aud? bineinteles, in sus!), ba chiar si sensibile la atingere (adica "touch", neamule), cu doua milioane de megapixeli si blitz plus autofocus, la care se adauga mii de functii pe care nimeni nu se oboseste sa le observe pentru ca nu au avut interesul sa citeasca manualul.

De-a lungul timpului au fost si idei bune, care au vandut telefoane. Nu stiu ce credeti voi, dar eu am impresia ca nu s-a concentrat nici un producator pe ideile respectivelor modele si sa se multumeasca precum Boeing (ma refer la 747) sa le upgradeze cu ultima tehnologie si sa nu se oboseasca prea tare sa includa noi gadget-uri si functii inutile pentru majoritatea (pe alea n-au decat sa le puna in modele noi, in alte game). Sunteti, bineinteles, liberi sa ma contraziceti. I look forward to it!

Until then, I'll be waiting...

PS: sa fie asta viitorul? Damn, that's one ugly, stupid phone! Nu fugiti la magazin sa il cautati, deocamdata e doar concept, din cate stiu eu!



1 comment:

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!