Thursday, January 19, 2012

America, tara de glorii, tara de dor


Desi probabil ca ar fi avut mai multa logica sa scriu articolul asta in "americaneasca" pentru a-i atinge pe cei carora le-ar pasa cel mai mult, in semn de protest fata de porcariile pe care urmeaza sa le mentionez aici, voi incerca sa evit folosirea oricarui cuvant sau expresie de sorginte englezeasca.

Sunt dezgustat. De-a dreptul siderat, revoltat si aproape fara cuvinte in ceea ce priveste gogomania pe care au putut sa o regurgiteze marii intelectuali politruci de peste ocean. Daca nu va dati seama despre ce mama naibii vorbesc aici, dati o cautare pe Google dupa "SOPA" si "PIPA". Cel mai probabil curiozitatea va va fi mai mult decat satisfacuta.

Recunosc de la inceput ca nu am citit nici una, nici cealalta si ca am ales calea usoara, citind un fel de rezumat intr-un articol foarte bun, dupa parerea mea, dar nu el este reponsabil pentru reactia mea. Stiam de la bun inceput ca nu poate fi de bine cand se apuca Statele Urangutanilor Alienati (daca va ganditi bine la radacina cuvantului, o sa va dati seama cat de multa dreptate am) sa scoata legi care se vor a fi anti-piraterie.

Adevarul ca nu vad cum ar putea impiedica cineva, vreodata, asa ceva. Nu s-ar reusi decat o cenzura exacerbata, multe economii distruse si pierderi, in principiu, pe toate fronturile. E ca si prostitutia, pana la urma. Nu este legala, dar nici nu ai cum sa o opresti. Daca tii neaparat sa iei masuri in privinta unor astfel de lucruri, atunci incearca sa le reglementezi si, de ce nu, sa le taxezi, pentru a obtine macar o bucatica din acele "venituri ilicite", ca pana la urma la asta se reduce, de fapt: bani. Doar nu e cineva suficient de naiv sa creada ca americretinii astia vor cu adevarat sa protejeze interesele celor care detin drepturi de autor si ca le e mila de micutii giganti de la Hollywood carora le iau raii de pirati bucata de paine de la gura.

Absolut tot ce fac cei din Statele Unite ale Analfabetilor are la baza un singur lucru: profitul. Orice conflict in care se implica, orice lege care este data si orice investigatie facuta, urmareste doar avantaje pecuniare. Ei fac glume pe baza evreilor, dar adevarul este ca se potrivesc mult mai bine descrierilor batjocoritoare pe care le cunoastem cu totii.

Ca sa ma apropii si eu un pic mai mult de subiect, o sa incerc sa fac un rezumat al lucrurilor pe care le-am inteles eu din aceasta lege al carei initiator ar merita spanzurat de maini, uns cu miere si lasat intr-un barlog de urs ce iese din hibernare. Oamenii vor sa inchida orice site care distribuie sau permite distribuirea de materiale ce sunt protejate de legile drepturilor de autor si pentru care nu exista acorduri sau contracte pentru publicarea lor pe Internet. Daca asta nu e suficient ca sa va faca sa sariti ca arsi, o sa mai subliniez faptul ca nu exista limita teritoriala pentru aplicarea acestei legi. Adica, americacatii astia au impresia, ba nu, convingerea, ca se pot pune cu fundul pe Internet si sa isi impuna vointa in toate statele mai mult sau mai putin libere din lume?!

Ma intreb cat de mult sau putin se inseala in privinta asta. In ipoteza ca o asemenea enormitate de lege ar ajunge sa fie pusa in aplicare, sunt oare state care ar considera ca le este incalcata suveranitatea prin persecutarea cetatenilor si firmelor de catre un alt stat, chiar si daca acei oameni se fac vinovati de violarea drepturilor de autor?

Momentan se pare ca SOPA si-a pierdut sprijinul si isi retrage capul hidos inapoi in barlog, dar asta nu ma face sa fiu mai putin revoltat si nelinistit in privinta viitorului meu ca utilizator de internet si ca om pe care il chinuie talentul sa tina un blog. Implicatiile si ramificatiile unei asemenea legi te fac sa te cutremuri si sa te treaca toate transpiratiile reci gandindu-te la tupeul si nesimtirea de care pot da dovada increzutii astia de americocliti incestuosi cu fantasme de dominare a lumii.

Ar fi mult prea frumos sa se vada si ei in oglinda, macar odata, cu adevarata lor fata de ipocriti si ingamfati ca sa nu se ajunga prea departe si sa ii forteze, pur si simplu, pe ceilalti sa se apere impotriva incercarii lor permanente de a dicta politica planetei.

Daca asa ceva nu se va intampla, atunci nu va mai trece mult pana va fi dat un ordin de genul: "sa-i radem cu nuclearele" (intr-o limba de origine araba sau rusa) si o sa ne trezim cu totii in vreun scenariu apocaliptic tip Mad Max sau Cartea lui Eli.

In final mai spun atat: dungile alea rosii de pe drapelul multpreanarcisistului stat incep sa devina din ce in ce mai groase si sa vezi ironia sortii daca in curand nu vor milita rusii pentru libertatea mapamondului, asa cum isi aroga acum acest titlu cu dezinvoltura Sectantii Uniti ai Americii.

LIBERTATE!


No comments: