Thursday, August 5, 2010

Romania = Grecia reloaded


Vazand cum se zbat in propriile fluide preamaritii nostri conducatori ca sa explice cum si de ce am intrat in criza si cum se face ca pe ei nu prea i-a afectat, m-a indemnat si pe mine, un personaj deloc important in procesul decizional al acestor minti luminate, sa imi dau cu parerea de pamant in legatura cu motivele pentru care s-a ajuns aici si cum se face de nu mai iesim.

Mai deunazi, am avut o discutie foarte interesanta si pertinenta cu o persoana si am ajuns la concluzia ca merita efortul de a consuma cativa neuroni sa astern toate ideile si parerile pe care le am in ceea ce priveste subiectul asta. Singura intrebare care ramane este: de unde sa incep?

Cred ca ar fi un punct bun sa incep cu afirmatia ca romanii, per total, sunt condusi de niste mentalitati cat se poate de vicioase si viciate in acelasi timp. Mentalitati de tipul: "daca mie imi merge rau, aluia de ce sa ii mearga bine?" sau "de ce sa accept sa imi fie rau acum ca sa imi fie bine mai tarziu, cand poate sa imi fie bine acum, ca cine stie daca mai apuc ziua de maine?", si altele, bineinteles.

Nu spun ca romanii sunt rai. Dar multi dintre ei, cu siguranta sunt prosti. Iar altii pur si simplu ar fi trebuit inghititi la nastere asa cum am mai spus-o, adica asa cum fac unele animale care au bunul simt sa nu iroseasca aerul celorlalte daca vad ca progenitura nu se ridica la standarde minime.

Iar acum, ca am captat atentia si bunavointa cititorilor, sa trecem la treburile cu adevarat "arzatoare"! De ce s-a ajuns in situatia asta?

Simplu, pentru ca tot ce incepe cu "politic" se termina in "interes propriu" sau "grup de interese". In primul rand as vrea sa spun ca in Romania NU EXISTA politica. Singura credinta a celor din aparatul de conducere a statului este banul. Iar acesta vine din "vanzari anterioare" sau de la sus-numitele grupuri. Iar pentru asta, omul nu poate astepta sa ii intre asa...banii in buzunar, ci trebuie sa voteze legi si sa para ca isi da interesul pentru binele natiunii.

Sigur, despre ei as putea scrie multe, dar as vrea sa ma limitez pentru moment, pentru ca voi mai avea destule ocazii sa dezvolt subiectul. Cu siguranta.

Deoarece asta este starea de fapt, este si normal ca tara se vede intr-o situatie cat se poate de...maro. Da, multe alte state se lupta cu efectele crizei. State in care coruptia are un nivel mult mai mic (sa nu ne amagim ca ar fi un loc unde nu exista coruptie) si unde politicienii chiar si-au facut treaba, dar sa recunoastem si faptul ca la ei lucrurile nu stau la fel de rau ca la noi.

Daca este nevoie de dovezi cum ca oamenii care ar trebui sa ne ghideze spre noi culmi ale gloriei neamului scuipa pe politica de partid si alearga infrigurati dupa o sursa de venit substantiala (da, chiar mai substantiala decat lefurile grase pe care si le indexeaza nu numai de fiecare data cand au sansa, dar chiar si cand logica i-ar impiedica sa o faca) din orice directie ar fi ea (ca doar, vorba aia: fa-te frate cu dracul...) nu trebuie decat sa va uitati la coalitiile ce s-au format numai ca sa nu scape ciolanul din labele lor murdare si ca sa poata sa isi continue "munca" de inavutire pe bani ai contribuabililor, sau, mai bine spus, ai plebei.

As da chiar un contra-exemplu de actualitate. In Olanda, pentru ca nici un partid nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta se duc negocieri intense de luni de zile pentru formarea unui cabinet care sa satisfaca ideologiile destul de diferite ale partidelor interesate sa intre la guvernare. Iar aceste negocieri nu se duc pe baza banilor, ci chiar pe baza promisiunilor din campanie si a politicii de partid. Pentru ca un partid de dreapta nu poate deveni asa, hocus-pocus, de stanga si sa intre intr-o coalitie, doar pentru ca are posibilitatea sa jupoaie ceva in urmatorii ani, asa cum se intampla in RoManica. Pentru ca asa cum nici membrii nu fac salturi incredibile prin care se trezesc brusc in partea diametral opusa a ideologiilor. De fapt, stiti ceva? As vrea sa ii intreb pe cativa politicieni din Romania care este ideologia fundamentala a partidului din care fac parte. Cati credeti ca vor sti raspunsul? Eu mizez pe un mare 0.

Cartea de capatai a partidelor din Romania (partide cu istorie, nu cele aparute ca ciupercile dupa ploaie) sta undeva, foarte bine, ingropata prin arhivele lor, roasa de soareci si uzata doar de trecerea timpului. Nimeni nu mai stie sau nu mai vrea sa stie de notiunile de baza de la care au plecat cei care au intemeiat respectivele partide.

Dar destul despre asta! Sa trecem mai departe ca sunt multe lucruri pe care as vrea sa le mai spun si sa nu raman fara spatiu pe pagina...

Vorbind de mentalitati, am zis-o pe aia cu "sa imi fie rau acum, dar bine mai tarziu". Clasa politica nu merge niciodata pe varianta asta. Desi incearca din rasputeri sa faca sa para asa cateodata. Daca exista o alegere intre o masura cu efecte negative pe termen scurt si cu imbunatatiri masive pe parcurs, deci efect benefic pe termen mediu si lung, iar de celalata parte o "carpeala" cat sa tina pana se termina mandatul, presupun ca cei care nu au fost lobotomizati o sa isi dea seama ce va fi aprobat si ce nu.

Asta s-a intamplat de la revolutie incoace si asta a contribuit major la deteriorarea situatiei si ne-a adus in pragul falimentului. Da, al falimentului, pentru ca eu sustin ca nu va mai dura mult pana vom intra in colaps si ne vom vedea sufocati de greve si "miscari sindicale" exact ca in mai indepartata noastra vecina, Grecia.

Semnele sunt deja acolo, o vad chiar si cei din afara. Luam imprumuturi de la FMI, acceptam orice ni se spune, numai sa fie fonduri pentru pensii si salarii. Eu zic ca oricum este prea tarziu si se procedeaza asa cum am spus, la prelungirea inevitabilului.

Tot aici as vrea sa mai spun ceva despre o chestie care ma roade de mult timp. O mentalitate care chiar ma enerveaza si e raspandita la scara larga, si am vazut-o foarte bine reprezentata acum cred ca vreun an sau ceva de genul, intr-o emisiune in care era invitat, parca, un primar de sector sau asa ceva, un administrator de la parcuri...nu mai conteaza. Ideea era ca omul asta facuse o investitie. Cheltuise niste bani publici. Nu mai tin minte exact pe ce.

Mai intai de toate, l-au intrebat de ce in vreme de criza el cheltuie banii pe nu stiu ce tampenii, ca banii aia ar trebui utilizati pentru alte treburi mult mai arzatoare. Tipul mi s-a parut un om foarte inteligent, care a dat un raspuns foarte bun: pentru ca treaba mea este sa ma ocup de parcuri. Deci eu voi investi banii in sectorul acesta. Nu pot eu sa repar gropile din drum sau sa dau pensii ori salarii celor ce nu au sau nu se ajung. Nu vi se pare normal?

Iar apoi (si aici vine partea la care mi-as dori sa moara cu adevarat in chinuri cei ce gandesc asa) a fost intrebat ceva de genul "bine, dar atunci nu ar fi mai bine sa cheltuiti banii astia mai cu grija, mai cu taraita, decat sa investiti sume mari pe chestii extravagante in timp ce oamenii mor de foame?"

OK, nu am pretentia ca am fost vreun student eminent. Nici ca facultatea mea e cea mai tare care s-a inventat vreodata. Ba nici macar ca toata populatia planetei trebuia sa termine o facultate de profil economic, dar nu iti trebuie doctorate sa stai un pic si sa te gandesti logic la urmatorul lucru: banii publici cheltuiti (chiar si pe asa-zisele prostii - desi nu e situatia ideala) ajung la niste romanasi. Romanasii platesc taxe (care ajung, ati ghicit, la buget). Romanasii cumpara bunuri, iar comerciantii castiga. Comerciantii apeleaza la producatori pentru a suplimenta oferta, iar producatorii au nevoie de oameni pentru a mari productia. Si de aici, ciclul incepe din nou.

Sigur, asta e o situatie pur ipotetica si ramane la nivel teoretic, din pacate. Dar asta nu o anuleaza in intregime. Intr-adevar, nu tine cont de banii care se "pierd" pe parcurs, care sunt deturnati si se trezesc in bezna buzunarelor politrucilor, dar important e sa iti dai seama ca, in final, cheltuielile respective ajuta societatea, per ansamblu si pe termen mediu.

Asa cum am spus-o nu mai tarziu de ieri: romanii sunt incapabili sa vada mai departe de fix 2 centimentri in fata nasului.

In campaniile electorale se arunca cu promisiuni, bani si mariri in toate partile. Cati sunt naivi sa creada ca lucrurile vor ramane asa? Pai, in primul rand, toti cei care se apuca si voteaza din aceste motive. Mai degraba castigi oameni cu "nu suntem in criza, deci ne permitem" decat cu "trebuie sa prevenim criza, deci vom lua masuri de austeritate".

Iar aici cred ca ajung la alta buba la fel de hidoasa si plina de toate scursurile caracterului uman: am spus ca nu ne putem baza pe clasa politica pentru ca e corupta si guvernata de interese mai mult sau mai putin proprii si ca, de aceea, nu ia masurile adecvate nici inainte, nici in timpul si nici dupa trecerea crizei (presupunand ca se va intampla vreodata), dar sa nu fim ipocriti! Cati dintre romani ar accepta cu stoicism daca s-ar lua adevaratele decizii in vederea unor solutii draconice, dar cu efecte benefice in timp? Eu spun ca mai degraba atunci s-ar revolta "popoul suveran" decat daca ii minti pe fata si le tai cate un pic din portie pana nu mai au putere sa isi puna nici bretelele la pantaloni.

Si asta duce la completarea cercului vicios: conducatorii nu sunt in stare sa ia decizii pentru binele natiunii, dar nici poporul nu ar fi in stare sa le duca, daca ar fi vreodata cazul.

Asa ca o sa stam ca netotii si o sa urmarim in continuare cum unele partide trag intr-o parte (din care vin niste bani) si celelalte in directia opusa (din care vin alti bani), mancand seminte si comentand ca la meci, crezand ca ceea ce vedem este lupta pentru putere si ca cei care o poarta dau un rahat degerat pe ce se intampla cu tara si locuitorii ei.

Si nimeni nu va intreprinde nimic sa ii opreasca pentru ca romanul este cetateanul permanent revoltat care nu va ridica nici macar un deget cand vine momentul sa treaca la concret.

Oare ar fi viata mult prea simpla daca lucrurile nu ar sta asa?

2 comments:

Costi said...

we're going down tommy...

cAnDYman said...

Yeah, Steve, don't forget to bring your life jacket or somethin'... But at least we're going to be in it together!