Monday, August 6, 2007

Din nou despre eRDeeSh si despre tara in care putrezim


Moto: “Romania noastra e-o gura de Rai!
Miroase-a urina si pute-a mucegai
Orisiunde stai, oriunde te duci,
Calci in shit, in flegme si muci”... - Casa Loco

Permiteti-mi sa va prezint in figura alaturata, sistemul de management eRDeeSh patentat de guvernanti si rasutilizat atat de administratia Bush, cat si de cea a omologului mai putin inzestrat de natura, marinerul etern, tovarasul "mai traiti? Bine!"...Baselu'.

Se pare ca nu am reusit sa imi exprim toate nemultumirile la adresa maretei firme furnizoare de servicii de telecomunicatii si internet atat de mult iubita si pretuita de catre toti abonatii ce inca asteapta sa ii sune echipa de teren cu minunata veste ca urmeaza sa ii conecteze, in sfarsit, la miraculosul net prin fibra optica sau ca le instaleaza telefonul mult-asteptat.

Treaba asta cu asteptarea imi cam aduce aminte de o prima reclama de la Zapp FixTel, cu doamna care il anunta pe sotul Ionel, ce o priveste din poza inramata pe perete, ca i-au venit oamenii cu telefonul. Sper si chiar ma rog sa nu ajung in situatia aceea. Mai ales ca pe mine nu are cine sa ma anunte. Deocamdata.

Surse neoficiale imi spun ca aceasta MARE firma se confrunta cu MICI probleme organizatorice si administrative. Si anume, este un mare haos in tot ceea ce este legat de relatiile intre angajati, diversele nivele de putere, conducere, si, chiar in ultimul rand, clienti.

Nu sunt nici primul, nici ultimul care “beneficiaza” de un contract fara valoare pana la ora aceasta, nu sunt nici unicul care este lasat sa astepte in nesimtire pana ajunge sa se bucure de ceea ce este, de fapt, normal sa aiba. Un lucru este sigur, insa: nu va bucurati ca pe brosura scrie “instalare in 5 zile”. It’s just a big load of crap. Nu stiu daca a avut cineva surpriza sa constate ca in 5 zile de la semnarea contractului, a reusit sa navigheze pe internet.

Prostia mai mare este ca aceasta situatie este pe cat de ingrata, pe atat de tolerata. Chiar si de mine. Va intrebati de ce? Oferta este, intr-adevar, foarte buna. Foarte competitiva. Intr-o anumita masura, ma asteptam la unele intarzieri (asa cum v-am spus, nu sunt primul care are de asteptat, iar vestile “bune” circula repede, deci am avut semnale de la cei trecuti prin asa ceva). Ceea ce ma surprinde insa, este ca aceste personaje dau dovada de un mare dezinteres in ceea ce priveste clientul. Odata semnat contractul esti abonat la un serviciu de care vor beneficia, cel mai probabil, nepotii tai, daca sunt destul de longevivi, iar serviciul clienti este acolo doar pentru a nu vorbi singur. Asta ar da rau. Vorba aia: “even in the sourcerers’ world, speaking to yourself is not a good sign”. Probabil ca atunci s-ar sesiza cineva.

O ultima resursa neutilizata ar fi Protectia Consumatorului. Intr-un final, acolo o sa ajung. Dar, din nou, ma intreb: oare as fi primul? Iar daca nu, atunci ce s-a intamplat cu celelalte sesizari? S-au pierdut ca magarul in ceata odata cu Mos Craciun, Alba ca Zapada si cei 7 limbrici sau cu ciorapul lipsa? Sau cineva de la aceasta firma reuseste cumva sa ii “convinga” pe cei de la OPC sa nu dea curs acestor sesizari? Chiar sunt curios. Si, voi afla, intr-un fel sau altul, what becomes of these complaints everybody has.

As fi cu adevarat surprins daca as afla ca sunt primul naiv care apeleaza la Protectia Consumatorului pentru aceasta mare pacaleala cu numele de eRDeeSh. Ar fi si mai mare surprinderea mea sa vad ca, in urma reclamatiei, ceva chiar se va schimba in modul lor de operare sau ca vor fi sanctionati si penalizati ca atare.

Ce le da dreptul sa se comporte ca si cum noi, platitorii de abonament, suntem cei carora li se face o onoare sa beneficieze de ofertele si serviciile lor? Simplu: banii! Faptul ca este o firma puternica, cu fonduri generoase si, probabil, cu relatii in anumite locuri strategice (vorba aia, doar traim in Romanica) si faptul ca asemenea lucruri sunt tolerate, ba chiar incurajate atat de mediul de afaceri din tara noastra, cat si de clasa politica de la care putem oricand invata cum sa ni se falfaie de ceea ce cred “mojicii”, furnicile alea lucratoare care duc, de fapt, in spate, toata economia.

Suntem prea mici sa ne punem impotriva sistemului. S-a ajuns in asa hal incat unii renunta la lupta doar cand se gandesc ca se vor lovi de si mai multe probleme si cand analizeaza cat de nedreapta este “dreptatea” in Romania si cat de putine obtii apeland la sistem.

Sistemul este conceput in asa fel incat, in loc sa deschida usi pentru cei mici, sa ascunda in spatele lor pe cei mari. Ai bani? You’re in! Nu? Ne pare rau, incercati la ghiseul alaturat.

Increderea in justitie este egala cu zero, la fel si in clasa politica. Asta daca nu faci cumva parte din vreun partid care ti-a aplicat deja cel putin 3 spalari de creier si una de stomac intr-un interval scurt, procedura standard ca sa ajungi sa crezi ca politica este solutia vreunei probleme actuale si tot mai arzatoare a populatiei din aceasta sarmana tara ce se vrea democrata.

Cum sa nu prevaleze interesele celui puternic asupra celor ale “prostimii” cand acest lucru este promovat de insusi presedintele tarii, alaturi de cohorta de politicieni mai mult sau mai putin corupti, dar cu totii aflati sub influenta intereselor lor meschine?

O gluma spunea: "de ce este furtul ilegal in Romania? – Pentru ca este monopol de stat."


In cazul de fata, ce-i drept, nu statul ma fura. Si nici nu ma plang ca cineva mi-a bagat mana in portofel. Desi, pentru eRDeeSh, sunt pregatit sa fac o exceptie si sa ii las sa mi-o bage chiar putin mai departe, sa simta si ei din ce sunt facute campaniile si ofertele lor…

Dar ideea este ca ceea ce face aceasta firma nu este deloc nou. Lipsa de respect fata de consumator si de banii acestuia este crunta si este aproape invizibila pentru cei care au lucruri mult mai importante de discutat, cum ar fi: marirea salariilor parlamentarilor, marirea pensiilor parlamentarilor, marirea libertatilor parlamentarilor, marirea imunitatii parlamentarilor si multe alte mariri, sporuri si beneficii pe care si le atribuie cu nesimtire in timp ce se discuta problema fondurilor necesare maririi pensiilor populatiei si cum se va face alocarea fondurilor pentru salariile din invatamant, lucruri mai putin importante si care vor constitui in continuare mari dileme pentru cei care nu duc grija zilei de maine, iar tergiversarea problemelor este un mod de viata.

Toate astea intr-o tara in care “chinul” de a avea bani si a nu avea pe ce ii cheltui a fost atat de mare, incat prin “revolutie” a fost rasturnat dictatorul si mitraliat mai ceva decat Corado Catani incat nu s-ar mai fi putut afla ce grupa de sange avea de la atata plumb…

Am cam deviat de la subiect, ce-i drept. Dar, pana la urma, aceste doua lucruri sunt interconectate la un anumit nivel. Am spus-o si o voi spune pana voi putea fi corectat de realitate: serviciile din Romania sunt la pamant! Sunt, cum ar spune un personaj al lui Caragiale “sublime, dar inexistente”. Oriunde te duci: de la posta, pana la Politie si orice alta institutie de stat sau firma de la coltul strazii, esti tratat cu acelasi dezgust, lipsa de respect si profesionalism ca in orice alt stat din Africa sau din lumea a treia.

Nu stiu daca ar produce vreo schimbare, dar, de dragul discutiei macar, mi-ar placea sa se modifice varstele atat de intrare, cat si de iesire din viata politica activa de la conducerea tarii. Sa fie ceva de genul...intrare (minim) 35 ani, iesire (MAXIM) 50 ani. N-ar fi interesant de vazut? Eu zic ca da! Simplul gand la asa ceva provoaca frisoane unui procent de peste 70% din parlamentari, senatori si deputati. Numai asta, si tot imi da o satisfactie sadica, dar inchipuiti-va ce ar fi daca as vedea-o implinita si in realitate!

Pana atunci, “cetatenii responsabili” vor merge la urne cuminti, ca vitele si vor aplica stampile pe ceea ce cred ei ca va reprezenta un viitor mai bun si cu convingerea ca partidul lor este cel care va face diferenta.

Tot pana atunci, eu ma voi uita la aceasta operatiune de hipnoza in masa si de prostie colectiva in incercarea inutila de a realiza care este cu adevarat procedeul prin care o tara intreaga ajunge la un asemenea nivel de indobitocire.

Eu zic sa lasam pretentiile la o parte si sa recunoastem ca atata timp cat interesele personale sau politice vor fi la guvernare in loc de cele ale binelui general, al populatiei, Romania este si va fi doar o alta groapa de gunoi din care unii se ridica incet, dar sigur, calcand pe cadavre, in timp ce majoritatea colcaie si incearca sa isi faca loc sa ia o gura de aer puturos si dezgustator, dar fara doar si poate, ”democratic”.

Just wake up and smell the shit!

No comments: