Thursday, September 13, 2012

Why Nokia will go bankrupt


...or be taken over, eventually.

Did I mention this before? Well, if I have, then I guess it's just the Alzheimer's setting in.

First I would just like to reinforce one of my previous statements, as I stand by it, but at the same time I would also like to make it a bit clearer: I love Nokia for what they achieved...up to a certain point and extent. After that, I can't take the risk of recommending it to anyone but hardcore fans, but they are already fanatics, so they don't need any encouragement from me.

But no more beating around the bush. Here's my two cents on the matter: I think that Nokia made two fundamental and historical mistakes along the way, that will, eventually lead to its demise (one way - bankruptcy - or the other - takeover/joint venture).

1. They didn't drop the Symbian when they should have and had the chance - and I don't mean switching for any of the existing solutions out there (iOS, Android and especially NOT the Windows Mobile crap) - when what they should really have been focusing on was a complete, build-it-yourself-from-ground-up OS.
2. They tried to become the next "all touch display" giant, but they lacked the technology (give it up already with the resistive displays!), the ideas and basically...everything. So they should have made some improvements and play a little with touch displays (maybe like they have with the E6), but stick with their physical keyboards. You can go ahead and call me a softy (no pun intended), but I miss ye ol' keyboard on any phone.

So what are my predictions? Nokia is already staggering its way into the touch display market trying to catch up by bringing outlandish camera resolutions and wireless charging, but I don't think that's really going to help. One by one, Nokia will take steps backwards, inadvertently conceding more ground to its competitors (Samsung and Apple) who are already gaining a lot of momentum and are not going to be easily stopped by the former glory of the no.1 seller for so many consecutive years.

In many ways, I think Nokia will have to suffer the same fate as Motorola. You do remember those guys, right? They sort of invented the whole mobile phone business. Really. Where are they now? Playing runner up to the last place? Of course, that's not an actual standing, but you get the point.

I really believe Nokia is past its prime and it will suffer a cruel, but rather fair fall and all it's got to blame for, is itself. All in all, I would say every single step that Nokia has taken in the past 3-4 years have been in the wrong direction and now they find themselves running downhill, without being able to stop, so it's just a matter of time before they will fall flat on their nose, if you don't mind my analogy.

That being said, I really hope that in a couple of years' time, I will be able to say that I was wrong and to find my self corrected by reality, in the most positive way possible. Until then, though, and at least temporary, I think I will part ways with Nokia.

Best of luck to you Finns!

Monday, September 3, 2012

Scrisoare deschisa catre Vodafone


Vreau sa mentionez de la bun inceput ca aceasta nu este o solicitare, nicio plangere, ci doar un "mic" feedback din partea mea, client Vodafone de vreo 10 ani (atat pe abonament cat si pe cartela) - sau cam asa ceva, de pe vremea MobiFon-ului sau, mai popularului Connex - catre operatorul de telefonie mobila care m-a dezamagit nu numai o data.

Acum cativa ani (sau poate un pic mai mult de cativa) puteam sa jur ca nu exista oferte de cartele preplatite mai bune decat la Vodafone. Ce-i drept, pe atunci erau doar vreo trei companii pe piata romaneasca, din care Zapp-ul nu avea servicii preplatite.

Ma simteam cu adevarat respectat si multumit de programul de fidelizare si, sincer, nu stiu cine nu ar fi fost. De ce? Pentru ca aveam suficiente bonusuri care sa imi sustina punctul de vedere. Bonus la reincarcare de cativa euro, ai mei, imuabili si fara restrictii, sa ii folosesc asa cum vreau si cat timp vreau (cu conditia rezonabila sa fiu in perioada de valabilitate a cartelei), cu cine vreau. Aveam bonus de fidelizare la aniversarea a inca un an in retea (care diferea pentru perioade mai indelungate, ajungand pana la 3 euro daca nu ma insel, pentru clienti cu vechime). Bonus la minutele de apeluri primite, tot fara prea multe restrictii (100 minute primite = 1 euro), adica fara restrictii. Ba chiar era si un bonus la aniversarea mea, cu conditia sa imi fi inregistrat aceasta informatie in sistem, cu ajutorul serviciului de relatii cu clientii, lucru pe care eu, constiincios, il facusem (era, de fapt, o formalitate, din moment ce datele mele erau deja inregistrate in sistem de pe vremea abonamentului).

Acestea fiind spuse, o sa arunc o privire la situatia curenta:
- bonusul pentru pentru apeluri primite s-a transformat intr-o capcana pentru soareci, plina de pericole si restrictii, de iti e frica sa pui mana pe telefon, ca poate te lasa fara degete sau vreo ureche. Adica? Pai, la fiecare 60 de minute de apeluri primite, ti se acorda incredibilul privilegiu si incomensurabila onoare de a putea face, la randul tau apeluri, dupa cum urmeaza:
1. 60 de minute (da, da, minute, nu credit, ca poate te impinge necuratul sa dai mesaje, ori sa navighezi pe internet...nu ti-ar fi rusine sa-ti fie!);
2. numai in retea (adica tie ti se pare ca ai nu stiu ce realizare de meriti sa poti suna in orice retea nationala?!);
3. timp de 30 de zile de la acordare (he, he, pai doar nu o sa ne inveti tu pe noi cum se fac afacerile!);
4. nu in ultimul rand, pe perioada celor 30 de zile in care esti in extaz ca poti vorbi (sublinat "vorbi", nu te apuca sa faci pe smecherul sa trimiti mesaje sau sa mai faci Doamne iarta-ma ce) cu cine vrei tu (atata timp cat e in retea) si cat vrei tu (atata timp cat te limitezi la cele 60 de minute) nu mai acumulezi minute pentru viitorul bonus. V-ati prins? Adica nu puteti profita sa va sunati toti "kamarazii" (utilizatorii mai vechi stiu de ce) si sa ii puneti sa va sune, generand astfel o bucla aproape infinita de bonusuri. Dragii de ei, cum se gandesc ei la toate...scuzati-ma in timp ce imi sterg o lacrima, m-au induiosat prea tare.
- bonusul la reincarcare se acorda tot sub forma de euro...inca. DAR, este valabil...ghiciti? Doar in reteaua Vodafone (multimea murmura admirativ) si numai pe incredibila perioada de 30 de zile (toata lumea izbucneste in aplauze furtunoase)...Iar daca voi credeati ca asta e tot, ei bine, va prezint si bomboana de pe coliva, pardon, cireasa de pe tort: acest bonus se consuma fix dupa ce terminati orice urma de credit pe care o mai aveti pe cartela.
- bonusul de fidelitate pentru inca un an in retea (se lua in considerare data la care a fost activata prima oara cartela) a facut precum Michael Jackson si s-a dus la cele vesnice;
- bonusul aniversar (pentru ca Vodafone te iubeste si te pretuieste) s-a transformat si el in Houdini si a disparut, lasand in urma doar ceata crizei.

Peste toate binecuvantarile astea pe care un om normal nici nu si le poate imagina, Vodafone, in extraordinara-i intelepciune a hotarat si faptul ca daca esti suficient de dobitoc sa vrei sa le platesti redirectionarea apelurilor (indiferent daca tot in retea sau pe langa) si ai avut proasta inspiratie sa ai doar o amarata de cartela preplatita, ei bine, atunci nu esti suficient de demn de acest privilegiu, asa ca poti sa iti pui pofta in cui. De ce anume? Din cauza unui "simplu" (inchei citatul) detaliu tehnic cum ar fi faptul ca nu pot vedea daca ai suficient credit pe cartela pentru respectiva redirectionare. Ori, reformulat de un alt mic Einstein al serviciului de relatii cu clientii, cica ar trebui sa ai permanent credit pe cartela. Iar asta e diferit fata de situatia cand faci un apel simplu...cum? Adica ei cum stiu atunci ca ai sau nu credit? Ori, presupunand ca nu ai acel credit si ai, totusi, blestemata de redirectionare activa, nu se poate refuza aceasta operatiune si sa apara ca si cum telefonul ar fi inchis?!

Am gasit! (Evrika ar fi fost prea complicat pentru creierele lor cat gamalia acului...atunci cand sunt inflamate) Pentru ca asta ar presupune...inteligenta!

Vodafone, permite-mi sa iti urez, umil, binevenit in categoria firmelor pe care le-am numit "out of this world" si sa te blagoslovesc cu un sincer si cat se poate de calduros "sa te duci dracului de pomana", dar nu inainte de a putea sa imi portez numarul catre alta retea, cu un gram de creier in plus (oricare ar fi aia si va rog pe aceasta cale pe voi, cititorii, sa imi urati noroc in aceasta incercare aproape inutila).