Monday, May 13, 2013

Eu, cinefilul

Desi suna precum titlul unei carti de Asimov, va asigur ca nu intr-acolo bat. La fel, pentru cei care cred ca tot ce are "-filul" in coada inseamna vreo perversiune, ii rog din suflet sa paraseasca imediat "incinta", ca blogul asta nu e pentru ei.

Asa. Acum ca am lamurit despre ce NU este vorba in articolul asta, sa va spun despre ce ar fi. Pai, s-ar zice dupa titlul ca e despre filme. Si despre mine. Si despre relatia mea de lunga durata cu ele...filmele. Da, oameni buni, in caz ca nu v-ati dat seama pana acum ori nu am mai mentionat deja lucrul asta prin vreun articol si a dat damblaua peste mine si am uitat, va dezvalui ca urmaresc cu vadit interes si cu mare placere marile productii Holywoodiene si nu numai. Da, pentru ca nu numai in State se fac filme bune si nu numai un buget monstruos de mare garanteaza succesul in ochiul privitorului, si anume eu.

De ce imi face atata placere sa "pierd" timpul in fata televizorului, computatorului sau al "marelui ecran" ca sa vad interpretarea in imagini a ceea ce a gandit/scris un om de pe fata margelei numite Pamant? Damned if I know! But I do. Si chiar am stabilit ceva recorduri de anduranta la vremea mea. Ca sa ma laud o sa mentionez doar cateva: vazut vreo 12 filme intr-o singura "sesiune", back to back, urmarit toata trilogia Lord of the Rings Extended edition intr-o singura zi, adica in vreo 14 ore (fenomen descris pe larg aici) and last, but not least, ar fi cele peste 2100 de titluri carora le-am dat nota pe imdb.

Poate ca nu vi se pare chiar mult sau iesit din comun, dar ganditi-va un pic si la urmatoarele: sunt destule titluri in lista sus-mentionata ale unor seriale (incheiate sau inca in derulare), sunt filme pe care le-am vazut de mai multe ori (recordul personal e pe undeva pe la 14), peste toate astea vin toate filmele pe care le-am vazut si carora am uitat sa le dau nota ori carora, din cauza unui bug din pagina imdb (daca dai back dupa ce ai dat o nota, aceasta nu se va salva), nu s-au salvat. Si tot aici as mai sublinia ceva: pentru majoritatea titlurilor pot mentiona actori sau chiar regizori, ori descrie in detaliu scene, ba chiar pot face un scurt rezumat.

Da, da, ma laud, pentru ca nu multi pot recunoaste un film dupa un singur cadru ori un actor sau actrita dupa voce ori dupa un profil in semi-obscuritate si dintr-un unghi ciudat, ori sa prezica pana si urmatoarea replica dintr-un film pe care nu l-a vazut niciodata. De ce sa nu ma laud?

Mi-as dori sa particip la un concurs online (nu m-as vedea vreodata la televizor ori in fata unei multimi) unde sa demonstrez si sa imi demonstrez toate aceste cunostinte si abilitati capatate prin pierderea multor ore in fata sus-numitelor monitoare cu sau fara tuburi catodice. Ba chiar poate sa si castig ceva, daca merit. Sunt sigur ca in lumea asta sunt suficienti obsedati care nu au viata sociala ori personala si care probabil ca mi-ar da clasa, cum se zice. Dar eu ma refer la un concurs in conditii de egalitate: sa fim de aproximativ aceeasi varsta si cu background asemanator pentru a fi cat mai corect si echidistant posibil.

Anywho, cam atat am avut eu de zis despre asta acum. Deci n-am murit...inca. Si chiar mai scriu si chiar mai gasesc timp si subiect de inspiratie. Sper sa o tin tot asa. Urati-mi noroc!