Thursday, April 26, 2012

Bau, ma!

Si cum am luat-o un pic pe ulei, cum m-am luat cu Parazitii. Asa ca o sa fac pe nebunu' si o sa trantesc aici niste videoclipe de pe Iutub, ba chiar poate inaugurez un nou tip de articol, anume "doua vorbe, un videoclip", deci ciuliti bine urechile ca ii trag un mix aici. 

I-auzi cum le zic baietii direct...

Unde...

Toate sunt doar...
Dar aveti grija ca...

Oricum, stiti prea bine ca viata e doar un...

Daca nu ma crezi, atunci...

Iar daca v-am ofensat cu ceva, atunci va dau...

Ca eu oricum...

Si in loc de incheiere ii voi lasa pe baieti sa cante din nou...


Thursday, April 19, 2012

Cand vine vorba de calculator, sunt...

(continuare de la Sunt...)
...fan Asus (cand vine vorba de placi de baza, placi video, placi de sunet...placi tectonice sau ce fel de placi mai exista)
...fan Corsair (cand vine vorba de memorie flash, fie ea pe RAM, fie ea pe SSD)
...fan Zalman (cand vine vorba de "quiet computing" sau macar de linistea mea sufleteasca...)
...fan AMD (cand vine vorba de procesoare)
...fan Western Digital (in ce priveste stocarea de date pe discuri dure - HDD pentru profani)
...fan LG (la unitati optice, alias DVD ROM si DVD RW si, cine stie, poate in curand, pentru Blu-Ray)
...fan Seasonic (cand vine vorba de sursa - ce-i drept, asta am descoperit-o si eu relativ de curand, dar nu inseamna ca nu e adevarat)

To be continued...

Wednesday, April 18, 2012

Drim fon


Am senzatia ca revin asupra unui subiect pe care l-am mai abordat o data, dar daca ma repet, e doar din cauza Alzheimer-ului care isi face efectul mai devreme si a medicamentelor prea puternice amestecate cu alcool si fum de marijuana.

Din ciclul "I have a dream", va prezint in acest episod de nebunie temporara cu accente de schizofrenie prematura, cum ar arata sau ce calitati ar trebui sa aiba telefonul visurilor mele.

Dar, mai intai un fel de prolog: pentru a preintampina comentariile rautaciosilor, nu, nu vreau ca mobilul meu viitor sa imi prepare cafeaua de dimineata, sa imi faca rezumatul emailurilor ori sa serveasca si pe post de proiector. Nu vreau nici macar sa imi traduca in timp real ce spune unul din interlocut(au)rii mei, asa cum am vazut eu un clip, la un moment-dat despre
Pomegranate. Deci ce ar trebui, totusi sa stie telefonul asta?

- in primul rand, telefonul visurilor mele ar fi Nokia...prietenii stiu de ce...ba chiar si cititiorii mai mult sau mai putin fideli stiu de ce;
- in al doilea rand, si foarte important, ar trebui sa fie dual sim. Pentru cei care nu stiu ce inseamna, e vorba de capacitatea de a suporta 2 cartele SIM in acelasi timp, atat in standby, cat si in timpul utilizarii (ex: daca vorbesti cu cineva pe primul SIM si in acelasi timp te suna cineva pe cel de-al doilea, apelul intra in asteptare);
- tot za drim fon ar trebui sa fie un smartphone, iar cand spun asta, ma refer si la alte trasaturi caracteristice telefoanelor ce pana nu de mult reprezentau gama de varf: wi-fi (n), 3G, 4G (de ce nu?), HSPA, HSDPA, GPRS and so on;
- tot el, molecularul, ar trebui sa aiba tastatura fizica - ziceti voi ce-oti zice, poate ca sunt demodat, dar vreau sa simt butoanele sub deget, nu netezimea display-ului mai mult sau mai putin capacitiv;
- ca veni vorba, celularul asta ar trebui sa aiba un display decent: nici prea mic, nici prea mare, dar cu rezolutie foarte buna si miliardele de culori calare pe el. Ba chiar ar fi interesant sa aiba si Gorilla Glass 2, nu ca as fi eu vreo primata, neaparat...Si daca tot suntem aici si in mod evident imi place sa imi folosesc mainile, sa facem acest display sa fie si touch capacitiv, bineinteles;
- tot acest Excalibur al telefoanelor mobile ar trebui sa aiba o baterie cel putin peste medie: durata de standby in conditii de utilizare normala sa fie peste 5 zile, ideal peste 10;
- memoria interna...nici nu stiu. In ultima vreme multi producatori baga memoria flash direct in telefon, deci sa fie de vreo 16GB cu capacitatea de extindere prin card microSD de inca 32GB, pentru acele zile in care chiar vrei sa transporti filmele Blu-Ray sau BRRip pe telefon;
- nu in ultimul rand, designul: trebuie sa fie placut si ergonomic. Aici as mentiona faptul ca mi-ar placea sa aiba tastatura qwerty, dar nu e un "must";
- camera...ei bine, ar putea la fel de bine sa lipseasca, dar cum asa ceva e aproape imposibil in ziua de astazi, atunci mi-as dori sa aiba cel putin 5MP si sa beneficieze si de asa-numit-ul flash, plus autofocus (true autofocus, nu cel la care trebuie sa apesi pe tasta T);
- din moment ce e drim fon, as vrea sa se incarce in 30 minute si...cam atat.
- oh, da! Almost forgot! Telefonul aista ar fi monobloc. Nu slide, nu claputa, nu nimic. Caramida (dar fara sa imprumute si alte trasaturi).

Presupun ca ce incerc eu sa spun aici de fapt este ca mi-ar placea extrem de mult sa vad un Nokia E6 dual SIM si nu orice fel de dual SIM, ci unul real (ca pana acum nu au reusit decat sa fie dual decat in stand by, iar atunci cand utilizezi una din cartele, cealalta apare ca si cum ar fi telefonul inchis).

Eu preconizez ca multe din trasaturile astea se vor regasi in urmatorul meu telefon si ca acesta nu va intarzia prea mult sa apara. Deja Nokia a facut primii pasi in directia asta cu telefoanele dual sim (au vreo 5 modele pana acum, daca nu ma insel), intre care sunt vreo doua cu tastatura qwerty, insa niciunul nu este smartphone. Si desi asta nu ma deranjeaza din start, faptul ca majoritatii le lipseste pana si 3G-ul nostru cel de toate zilele reprezinta o mare problema, deoarece eu chiar navighez frecvent pe internet de pe mobil, iar vitezele mici sunt cu adevarat un "killjoy" cum ar zice americanul, si am avut deja un astfel de experiment esuat cu Nokia C2-06, daca va amintiti, eu incerc sa uit.

In momentul de fata tot ce ar trebui sa faca finlandezii ar fi sa combine cateva din aceste telefoane si sa le sufle si un pic de inteligenta "smart" pentru a indeplini majoritatea conditiilor de mai sus si sa ma faca fericit. Dar nu asta e scopul lor. Deocamdata ei incearca sa supravietuiasca acestei crize si a competitiei din ce in ce mai acerbe, intrand pe un teritoriu as spune total nefamiliar: cel al telefoanelor cu display-uri din ce in ce mai mari si cu touch, iar sistemele de operare si toata experienta celor de la Nokia nu fac fata acestei incercari.

Eu raman in expectativa. Poate chiar anul asta finlandezii vor face un pas decisiv in directia pe care mi-o doresc, deci, urati-mi "noroc". Sau, poate, cine stie, am si eu un "sudden change of heart" si optez pentru ceva simplist dar nu neaparat minimalist, cum ar fi Nokia Aeon, daca va iesi vreodata pe piata:

Iar pe final, o intrebare deschisa catre voi, cititorii acestei glume proaste, numite blogul meu personal: care este telefonul visurilor voastre?

Monday, April 16, 2012

Suntem sclavii marketingului sau ai propriilor afinitati?


Stau si ma gandesc, incercand sa imi dau seama daca brandurile care imi fac cu ochiul si carora le sunt fidel de ceva vreme sau carora planuiesc sa le raman loial sunt rezultatul marketingului sau al alegerilor pe care le-am facut de-a lungul timpului si care si-au dovedit, anterior, intelepciunea.

Multi dintre noi sunt dispusi sa arunce cu bani in anumite firme pentru ca au incredere ca vor beneficia de standarde inalte de calitate, preturi competititve, ori fiabilitate sporita, dar cat este adevar si cat este mit publicitar?

In numele loialitatii fata de aceste nume cu totii suntem antrenati sa cheltuim chiar mai mult decat ar fi rezonabil pentru a plati tocmai acel nume de pe eticheta. Cel mai evident exemplu este in moda, unde numele Gucci e suficient sa ii "creasca" valoarea unei bucati de textila (de foarte buna calitate, fara dubiu) cu sute, pana la mii de euro, valoarea intrinseca a bunului respectiv ramanand cu mult in urma pretului exagerat de amorul artei.

Poate ca ar trebui sa ne simtim ofensati sau macar oarecum manipulati si totusi inchidem ochii si deschidem portofelele, ca niste catelusi bine dresati si cuminti ce ne aflam, dar intrebarea mea este "pana cand?!".

Cat timp ne vor mai convinge ca o piesa (de masina, de calculator sau vestimentara) merita sa fie platita in plus pentru ca eticheta are o anumita culoare sau un anumit logo, desi produsul de langa are exact aceleasi calitati si proprietati, doar ca nu a avut "fericirea" de a purta sigla unei firme de renume?

Nu va asteptati sa va dau eu raspunsul, dar cred ca merita sa ne punem serios intrebarile astea si sa constientizam ca reprezinta o problema a lumii moderne, acum poate mai atenuat sau acum cu atat mai mult, pe fondul crizei ce pare sa nu se mai termine si pe care cu totii speram sa o depasim cu bine.

Just think about it...

Placerea mea vinovata

OK, m-am convins. Nu, nu mai exista dubiu. Acum stiu si trebuie sa o recunosc public: da, imi place sa bag banii in calculator.

Asa cum multora le face placere sa isi cumpere haine, altora sa puna tot felul de briz-briz-uri la masina ori sa aiba ultimul telefon care a aparut pe piata, ei bine, mie imi place sa imi configurez si reconfigurez aproape in permanenta calculatorul.

Sa nu credeti ca prin asta urmaresc sa am cel mai tare "avion personal" sub birou. Nu, nicidecum. Preturile acelor OZN-uri se invart in toate sferele ridicolului si nici macar eu nu sunt suficient de alienat mintal incat sa imi doresc vreunul sau macar unul asemanator. Nu degeaba unele din cele mai scumpe configuratii "ready made" disponibile pe piata se numesc Alienware...

Preturile respective sunt, de multe ori, umflate cu pompa, pur si simplu nejustificat de mult. Isi mai pune omul adaosul, mai baga si munca, si calitatea, eventual fiabilitatea si garantia ei, ba chiar, de ce nu, si numele pe care il are in spate, dar cand o unitate centrala ajunge sa sara de 10.000 de lei, e momentul sa ne trezim la realitate ca asta devine deja cosmar in toata regula.

Am auzit recent de un nefericit care a fost in stare sa isi vanda rinichiul ca sa isi cumpere un iPad si un iPhone. Nu stiu contextul povestii, dar mi se pare absurd sa ajungi sa iti vinzi lucrurile de prin casa, de pe tine sau, si mai rau, din tine ca sa iti iei ultima aberatie de calculator sau alta electrocasnica.

Anywho, revenind la subiectul articolului asta: da, imi dau seama ca e aproape o dependenta, dar trebuie sa recunoasteti si voi ca suna mai bine cand spun ca e placerea mea vinovata. Da, e o placere greu de descris in detaliu si in acelasi timp vine insotita de un sentiment de vina, ca acei bani nu ii directionez in ceea ce majoritatea si societatea eticheteaza a fi "lucruri serioase", dar din moment ce nu fumez, nu trag si nu imi bag in vena, spun ca sunt inca rational si incerc pe cat posibil sa nu sar calul.

Ultima dovada sunt achizitiile pe care le-am facut si la care visez de aproape un an, respectiv de vreo 3 ani. Iar ca sa nu fie totul "degeaba", am spus ca sunt cadoul meu pentru faptul ca am mai facut umbra planetei pentru inca un an si nu am lasat astfel sa se desertifice un metru patrat de sol...

Si daca tot veni vorba, da, este ceea ce ma face fericit, pana la urma, deci cu atat mai mult isi are locul aici, pe blog, unde e "my happy place". Hope y'all can level with that.

Probabil ca pana la anul, pe vremea asta, vor mai fi vreo 2-3 mici investitii in computatorul meu personal, dar nici asta nu mi se pare exagerat (stiu, sunt in faza de negare) si, cum spuneam, nu am alte vicii care sa imi goleasca rapid bugetul si sa ma duca in sapa de lemn (sau de cauciuc, cum spune tatal meu).

Ce mai pot spune...poate ca ar fi trebuit sa incep cu asta, dar eu o pun drept incheiere:

"Hi, my name is cAnDYman and I'm a PC upgrade-holic..."

Thursday, April 12, 2012

So long, ProfitShare!


Astazi in mod oarecum spontan si total caracteristic am decis sa renunt complet la reclamele eMAG-ului fie ele bannere sau linkuri. Or mai fi cateva pe ici, pe colo, dar nu ma mai obosesc sa le caut, ca oricum nu cred ca o sa le gaseasca si va da careva click pe ele.

In case you are wondering, well, the story goes like this:
Eu i-am intrebat daca e normal ca se adauga comisioane si pentru comenzile facute de mine. Ei mi-au zis ca asa ceva e interzis prin regulament. Eu le-am spus ca sistemul e prost gandit, deoarece de fiecare data cand am facut acele comenzi, eram logat pe site-ul eMAG iar asta ar fi trebuit sa fie o conditie care sa anuleze acordarea respectivelor comisoane, plus ca daca as vrea cu adevarat sa ii pacalesc, pot cumpara prin intermediari. Pe deasupra, le-am sugerat ca ar putea sa ne dea si noua, celor care le facem, totusi, reclama, acei 3%, ca o forma de discount tocmai pentru ca tinem bannere si linkuri catre site-ul lor, generandu-le publicitate si trafic. Pe final, le-am cerut sa imi scada comisioanele care nu mi se cuveneau si mi-am luat angajamentul solemn sa nu ma mai ating de linkurile/bannerele care erau pe blog, pe sistemul: "look, but don't touch! Touch, but don't taste! Taste, but don't swallow!"

Raspunsul lor semi-debil a fost destul de plat, asa cum era de asteptat, dar a continut si o replica ce a iesit, cu adevarat, in evidenta, anume: "Practicile descrise de catre dvs. la punctul doi (sa le spui prietenilor sau familiei sa comande produsele pe care ti le doresti n.a.) sunt si ele interzise conform Termenilor si Conditiilor eMAG. Acestea pot fi depistate si vor implica aceleasi consecinte. "

O sa premiez acest paragraf cu...


Iar eu am spus programului lor "adio si n-am cuvinte".

Epilog: ieri au sosit memoriile de care vorbeam in articolul anterior si se pare ca va veni si nebunia la care visez de vreo 2-3 ani (woo-hoo to that!). De asemenea, recunosc fatis ca voi ramane, totusi, client eMAG...pana la proba contrarie.

PS: avand in vedere subiectul ultimelor mele articole, cred ca as putea numi aprilie, luna eMAG pe blog la mine...Si inca nu s-a terminat!

Tuesday, April 10, 2012

Treaba cu eMAG - update


Am trait s-o vad si p-asta (ca-n reclama aia de cacat care ma scoate din minti) si anume, ziua de maine. Adica asa cum povesteam in articolul trecut, a venit ziua in care m-au anuntat daca si cand imi pot livra unul din produse. Verdictul a sosit si, deocamdata, imi este favorabil: pot sa ma prezint poimaine (sau chiar maine, daca tin cont de emailul de confirmare) si sa imi salt produsul. N-o sa va spun ce e, ca sa nu ziceti ca ma dau mare...dar, apropo, vrea careva vreo doua kit-uri (2x2GB) de DRAM3 Corsair la 1600MHz, in total 8GB ca eu tocmai facui upgrade?

Oricum, pana nu ma vad cu "obectul" in mana, nu ma linistesc si nici macar atunci nu ii absolv pe baieti de vina de a ma fi stresat si faptul ca ma tin in continuare in suspans cu "la pièce de resistence"... Poate iese de acolo partea a treia a seriei de articole, mai stii? Pana atunci: ia RAM-ul, neamuleee!!!

Monday, April 9, 2012

Treaba cu eMAG - part 2


Da, nu a trecut chiar mult si eMAG-ul da iar cu mucii-n fasole si ma calca pe bataturi, iar daca va intrebati de ce, trageti un scaun si luati aminte:

M-am hotarat eu intr-o zi ca vreau sa imi fac un vis sa devina realitate. Obtinand toate aprobarile necesare de la forurile superioare (executive si legislative), am pus mana pe mouse si i-am capacit o comanda online prea-maritului eMAG, de sa ma tina minte. Aparent, am trezit bestia si nu prea i-a convenit animalei, ca uite-asa am ajuns sa primesc un email cum ca acel produs desi pe site aparea ca disponibil "La comanda", nu este in stoc la furnizor si nici nu se stie daca sau cand va sosi. Am fost intrebat, totusi, politicos, daca doresc sa astept (pana la sfantul Asteapta, nu mai departe) pana mi se lungesc urechile un pic sa vad daca nu cumva mult-stimatul furnizor binevoieste sa isi dea silinta sa obtina produsul de peste mari si tari si zari si bari si gari si alte cuvinte care se termina in "ari".

OK, chestii de-astea se intampla si la case mai mari...I say live and let die si trec peste. Dar vorba aia, sa nu ma potolesc? Cei care ma cunosc stiu ca nu imi sta in fire, asa ca am pornit eu din nou, temerar, si am mai facut o comanda de alt produs, care, de data asta, aparea ca "In stoc furnizor". Probabil v-ati cam prins deja ca am primit un raspuns asemanator si pe comanda asta, numai ca acum mi se spunea ca voi fi contactat mañana sa mi se spuna (da, din nou) daca si cand va putea fi livrat. Now that did it!

Rabdarea mea (atat de putina cat e ea) a ajuns cam la sfarsit asa ca le-am spus dragalasilor de la eMAG ca asa ceva e innaceptabil si frizeaza tragi-comicul: ambele produse trebuiau sa fie pe un status gen "Momentan indisponibil", nicidecum sa ma lase sa dau comanda numai ca sa ma frece pe mine la icre si sa ma ia cu alba-neagra ca poate le livreaza, dar poate (si posibil) ca nu. Le-am solicitat un raspuns rapid cu statusul celor doua comenzi si acum astept cu nerabdare... Ah, si le-am zis ca daca ma mai streseaza cu fazele astea de curtea scolii, o sa imi mut toate viitoarele comenzi la alt retailer, ca, vorba aia, mai are balta peste.

Tinand cont de articolul trecut si de titlul curent, pot spune cu certitudine "this is strike 2" (doar nu degeaba am vazut in week-end Moneyball). Ma rog si sper sa nu se ajunga la strike 3 si sa trebuiasca sa imi pun in aplicare amenintarile, din pacate, sunt destul de sigur ca se va intampla si asta. Important ar fi sa treaca ceva timp pana atunci ca sa am timp sa-i mai iert.

Intre timp parca vad ca povestea asta se va transforma intr-o noua saga si cred ca va primi si "dicstinctia" de a fi primul articol cu "part 3" in coada.

Ramane de vazut...Stick around!