Tuesday, May 11, 2010

Noroc? Sau ghinion? (Guest post)


Din ciclul Romania, tara de dor, tara de jale..azi, episodul 1: Cum ne-au spart masina

Ieri seara in forma maxima m-am hotarat sa-mi petrec o ora din viata la sala de sport, unde ma preocup cu miscari de arte martiale and stuff...in timp ce sotul avea alte preocupari de tip sportiv, gen alergat..etc, etc...

Toate bune si frumoase. Dupa o ora de transpirat intens, bucurosi, ne intalnim in zona unde aveam parcata masina..numai ca eu ies cu cateva minute mai devreme si ma indrept vijelios catre ea, sperand ca sotul din dotare sa fie prin zona...surpriza! Nu era. Cand ma apropii mai bine, surpriza mi se transforma in groaza...groaza in mirare...mirarea in revolta...revolta in spume...si, ulterior, in neputinta... Geamul din dreapta era spart! Da, ati citit bine: SPART! O chestie destul de mare incat sa se strecoare mana unui iubitor de genti si alte marafeturi care se pot gasi prin masinile oamenilor...

Socul meu a fost extrem de mare pentru ca mi-am inchipuit ca GATA cu geanta mea...cu acte, cu carduri, cu tot...rupta de lume, valeu mama!...Ce ma fac?!

Alerg in intampinarea sotului care, calm, vorbeste la telefon cu un prieten si eu, disperata, fac semne: HEI>>>!!!! MASINA TI-A FOST SPARTA!!!!!!!! Soc si ochi bulbucati...Ce?!? "Hai ca tre' sa inchid..."

La masina...ce sa facem, ca sa facem?...Sunam la 112 si spunem povestea...intre timp ei trimit un echipaj de politie... Noi nu ne atingem de nimic..si, totusi, disperati, deschidem masina...si incepem sa cotrobaim. MINUNE!!!!! Geanta, portofelul, acte, tot, telefoane...PDA, totul era acolo unde fusese lasat, bine pitit...Slava Domnului ca nu se furasera...nu de alta, dar in momentele acelea aveam tot felul de scenarii in cap legate de lipsa buletinului (de pilda...cum o sa mai ajung eu in excursie, fara buletin?????!!! Tara arde si baba isi face freza... :)

Offf...restul e fara importanta..politia romana si tot tacamul...

Am trait pana acum intr-un balon de sapun...senzatia e de nedescris...

RoManeaua o sa devina curand America de Sud!

Haules baules..sau...buna dimineata si la Obor!

Solutia e una:



Sau, mai degraba asta:



In loc de epilog:



Friday, May 7, 2010

No, no, no, no, NO!!!

Cu ceva intarziere, preiau aceasta stire foarte tulburatoare si trista, chiar daca se va dovedi un simplu foc de paie. Nu o sa comentez prea mult. O sa spun, totusi, ca desi Higgins nu e preferatul meu, a ajuns numarul 1 mondial pentru ca este un jucator talentat si si-a creat un nume in lumea snookerului prin forte proprii si ar fi pacat sa le fi inselat in vreun fel increderea fanilor. Nu o sa ma pronunt in privinta vinovatiei lui, sper doar ca acest scandal sa se termine cat mai repede si sa nu stirbeasca din mandria acestui joc al gentlemenilor.



Monday, May 3, 2010

Jurnalism de 2 lei duzina...


O regula (parca) nescrisa spunea ca un jurnalist trebuie sa isi verifice informatiile din cel putin doua surse independente. De cand exista regula asta, s-au incins si ceva discutii pe tema deontologiei.

In privinta aceasta, putem sa dam chiar definitia din DEX (sau macar se presupune ca e din DEX): DEONTOLOGÍE s.f. Doctrină privitoare la normele de conduită și la obligațiile etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). [Pr.: de-on-] – Din fr. déontologie.

Pentru mine, ca simplu muritor de rand, deontologia unui jurnalist de orice fel, nu presupune numai verificarea stirilor incat acestea sa fie veridice, dar chiar si a detaliilor publicate, pentru a nu crea confuzii sau starni discutii aprinse din pricina unor interpretari.

Asa ca azi, citind un articol despre un bolid "confiscat" de politie din pricina depasirii limitei legale cu vreo 80km/h m-au cam apucat un pic pandaliile. O sa intelegeti imediat si de ce nu va "linkuiesc" (inca) spre site-ul cu pricina. Update: pentru cat o sa tina, aici puteti gasi continutul articolului initial.

Acolo se spunea ca posesorului i-a fost suspendat permisul, i s-a dat amenda si chiar i s-a confiscat masina. Nici doua propozitii mai jos, se spunea ca avand in vedere valoarea bolidului, aceasta trebuie sa fi fost "cea mai scumpa cursa" vreodata.

Toate bune si frumoase pana aici. Numai ca nu este adevarat! Masina nu a fost confiscata (recte sechestrata) de politisti, urmand sa fie scoasa la licitatie sau sa fie modificata pentru a fi folosita de serviciul rutier, ci doar retinuta pentru 2 saptamani, o practica relativ comuna in cazul celor care depasesc cu mai mult de 50 km/h viteza maxima legala pe sectorul respectiv de drum. La sfarsitul perioadei, masina ii este inapoiata posesorului, "teafara si nevatamata", fara a fi nevoie de actiune in instanta sau drumuri pe la tribunale. Bineinteles, poate urma un proces, dar si acesta este intentat tot de politie, cu scopul revocarii permisului sau chiar condamnarea la ceva ani de inchisoare a conducatorului care a savarsit infractiunea.

Romanasii nostri care au apucat sa citeasca articolul, au sarit, care mai de care sa acuze si sa se strofoace ca legea proprietatii asta si codul rutier ailalta si ca nu se poate asa ceva si ca Doamne fereste ce ar insemna sa faca asta in Romania, dar ca oricum nu ar fi corect si ca nu are logica si ca...multe si nevrute.

Reactia, oarecum de inteles, a fost generata de un papagal de jurnalist care nu a fost in stare sa verifice detaliile pe care le-a publicat inainte sa dea "Enter" si sa trimita aberatia pe veveveu. Partea mai tragi-comica de-abia acum urmeaza, insa.

Ca un cetatean de bine ce ma inchipui cateodata, am zis sa pun capat kilooctetilor plini de verva ai comentatorilor ce urlau ca din gura de sarpe ca nu e normal sa ti se confiste masina, ba chiar alegeau sa fie schingiuiti, impuscati ori sa isi dea foc la masini decat sa le dea cheile ofiterilor de politie, si am lasat un comentariu, atentionand asupra erorii si incheind cu vreo doua "urari" destinate autorului, ceva de genul: "du-te pe maidan sa iti cauti deontologia, sau mai bine la rampa de gunoi, poate gasesti una uzata".

N-au trecut bine 10 minute si a aparut un "modeLator" care a tinut sa imi spuna ca definitia din DEX (!) a verbului "a confisca", spune ca obiectul poate fi retinut si ca nu se indica perioada de timp... Hait! Ca mi-a dat cu firma-n cap! Si, totusi....

A CONFISCÁ confísc tranz. (bunuri materiale) A lua cu forța și fără despăgubire în baza deciziei unui organ oficial. /confisquer, lat. confiscare Sursa: NODEX

Acum, nu zic, poate ma uit eu crucis. Dar mie NU mi se pare ca "a confisca" ar fi sinonim cu "a retine"...

A REȚÍNE rețín
tranz. 1) A face să se rețină. 2) (infractori) A priva temporar de libertate. 3) fig. (porniri, sentimente, stări sufletești etc.) A nu lăsa să se manifeste; a închide în sine. 4) (locuri, bilete etc.) A lăsa în rezervă; a păstra; a rezerva. ~ o cameră la hotel. 5) (sume datorate, impozite etc.) A opri din oficiu. 6) A-și întipări în memorie; a ține minte. ~ spusele (cuiva). 7) (torente de apă, zăpadă, aer, rafale de vânt etc.) A împiedica să pătrundă (undeva). /re- + a ține
Sursa: NODEX


Oricum, eu l-am crezut pe cuvant si mi-am facut mea culpa, sustinandu-mi, totusi, punctul de vedere si anume ca articolul nu este bine scris si ca genereaza confuzie in randul cititorilor dornici de revolta impotriva sistemului.

Daca lucrurile s-ar fi oprit aici, probabil ca nu as mai fi avut motive sa ma apuc eu de perorat pe blog, dar Mircica Mester, modeLaudatorul de serviciu, era din nou, prezent la datorie. Incercand sa ma faca sa ma simt vinovat, a apelat la sentimentele mele foarte sensibile si m-a dojenit bland, spunandu-mi ca poate ca as fi avut mai mult succes cu sugestiile mele daca nu as fi folosit vorbe grele si nu as fi "aruncat cu vorbe doar de dragul de a fi aruncate".

Nu o sa va mai povestesc replica mea, care, aparent, a generat schimbarea articolului in forma sa
actuala si stergerea intregului sir de comentarii provocate de reactia mea. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu s-au schimbat mult. Am observat cel putin inca un comentariu care o tine una si buna ca cei care confisca asa, tam-nesam, masinile cetatenilor sunt de-a dreptul idioti.


As avea deci, un ultim cuvant de spus...o scrisoare deschisa sau o "oda a jurnalistului de azi".

Draga Mircica si Cornel, dragi colegi de breasla ai lor care va identificati cu personajele de mai sus. Cand va mai "mananca degetelele" sa incepeti sa scrieti articole sau sa le preluati de pe site-uri care fac Tom si Jerry sa para o emisiune culturala respectabila, eu zic sa va intoarceti catre colegul din stanga sau din dreapta voastra si sa il rugati politicos sa va arda o tastatura peste mutra, ca sa va inviorati un pic si sa scapati de gandurile negre ce va amenintau fericirea voastra si linistea noastra.

Inteleg solidaritatea, dar nu am inteles niciodata de ce unii se incapataneaza sa ia apararea altora fara un motiv intemeiat, ci doar din principiu, pentru ca, vezi Doamne, acel cineva e coleg sau e de aceeasi religie ori sex, etc. Nu ar putea sa conteze mai putin niciunul din motivele respective. Daca vreti sa fiti solidari, fiti solidari cu adevarul, fairplay-ul si aveti puterea sa recunoasteti propriile greseli sau ale altora.

Nu incercati sa va acoperiti sau sa acoperiti greselile altora intr-un mod marsav si superficial, fiti deontologi pana la capat si demonstrati ca ati inteles ce inseamna sa dati curs rezolvarii problemelor, nu a formelor fara fond.


In cazul de fata, dupa cum spuneam, situatia are accente comice, dar ce se intampla cand din cauza lipsei de profesionalism a unuia si a incapatanarii de a-l tine in brate a altuia se intampla chiar tragedii sau cel putin niste incurcaturi serioase? Ce se intampla atunci cand vieti ajung sa fie puse in pericol pentru ca in loc de "ESTE periculos" un jurnalist mai aiurit traduce "NU este periculos"? Era un caz ipotetic...bineinteles.

Pana o sa va dezmeticiti voi bine ca Internetul nu inseamna doar libertate, ci si responsabilitate, o sa tot citesc articole despre bombe cu silicoane, silicoane cu bombe si politisti care "fura" oamenilor masinile. As spune ca sunteti demni de rasul curcilor, dar mi-e ca mai degraba nu faceti cat o ceapa degerata. As fi foarte surprins sa aflu ca ati terminat facultatea de Jurnalism sau de Litere, ba chiar si daca ati terminat liceul la sectia Filologie!

Daca se intampla sa ajungeti sa "ma" cititi, nu va obositi sa imi dati seriile diplomelor sau numarul lor. Nu faceti altceva decat sa va scaldati in ridicol si sa va puneti in situatia jenanta de a explica articolele "strambe" pe care le publicati si faptul ca nu sunteti in stare sa respectati niste reguli de bun simt, pana la urma, ca sa nu vorbim de respectul fata de opinia cititorilor. Da, noi, outsiderii care nu suntem decat niste bieti muritori de foame, pusti de liceu sau pensionari fara ocupatie, cum probabil ca va place sa ne spuneti acolo, in "redactie".

Cum spune un alt Mircea (de data asta cu mult peste voi, "deontologii de azi")...binepa!


Olanda vs Germania


Round 1

Cred ca am mai avut oarece afirmatii prin articole mai vechi referitoare la "road rage", iar daca nu, inseamna ca m-am ramolit de tot si Alzheimer-ul e la el acasa. Dar nu va speriati, inca mai am vreo doua tigle pe casa si nu sunt nebun complet, inca imi mai lipsesc niste atribute.

Dupa cum, probabil, v-ati prins, acest articol este despre furia, nebunia sau prostia unora in trafic. De data aceasta, eu nu sunt protagonist in niciun fel. Doar un amarat de spectator.

Sa purcedem, asadar, cu povestirea: intr-o zi frumoasa, cu doua dimineti, erau 3 masini pe un drum privat. Drum privat guvernat de o regula aproape tampita, dar nu chiar: viteza maxima admisa 5 km/h. Da, cinci. Maxim-maxim 10. Nu mai mult. Ca te ia Gaia.

In prima masina, olandezu' zburator, cu un Buick american si cu tatuaje de biker, burta si tot ce trebuie. In a doua masina, doi romani de care putem si vom face abstractie. In ultima masina, un neamt chelbos si bronzat, la volanul unui Mercedes (ma iertati ca nu stiu exact modelul, ceva, un CLK sport) AMG.

Viteza Buick-ului...undeva intre 4-5 km/h si stat pe loc (din cauza franelor frecvente). Mercedes-ul, mai-mai sa depaseasca (desi drumul e de latimea unei masini si un pic). Vazand ca nu are pe unde, incepe sa comenteze si sa gesticuleze nervos. Credeti ca se opreste aici?

Neah! Da un claxon. Mai intai, de control. Urmeaza alte gesticulari si, probabil, mentiuni la adresa mamei celui din fata. Ca efect, franele Buick-ului se inmultesc (daca era posibil) si, ca masura de reciprocitate, la fel si claxoanele, totul culminand cu oprirea completa a coloanei.

Olandezu' zburator, se da jos si face semn "care-i problema?". Neamtul scoate capul pe geam si ii arde niste injuraturi si-i spune sa se miste o data. Consecinta imediata, Buick-ul se trezeste fara cheie in contact, iar stapanul, cu un zambet larg pe fata ii face semn celuilalt "acum ce?"

Vorba lui Mugur de la Vacanta Mare (pe vremea cand ii ascultam): "pan-aci ti-o fost!". Neamtul plin de spume sare din masina (desi, tre sa il felicitam pentru curaj, ca era cam 3/4 din olandez) si se duce la celalalt, incercand sa il convinga pe un ton deloc politicos sa se urce in masina si sa-i dea drumul mai departe, ba chiar impingandu-l usor. Olandezu', facea ca malu': nu se misca. Nu stia decat atat: "5 e 5!".

Intelegand ca balanta puterii nu este cu el, neamtul bate in retragere, dar numai pentru a se regrupa. Se duce in spatele masinii unde deschide portbagajul cu gandul pervers, probabil, sa puna mana pe vreun putregai de ranga sau levier, ca sa fie mai "elocvent" cu adversarul.

Intre timp, deranjat, probabil, de zarva creata, un bastinas iese cu cafeaua in mana si se indreapta catre neamtul isteric incercand sa inteleaga ce se intampla. Curand, li se alatura si olandezu' nostru vasnic. Nu as putea sa va spun ce a reusit sa le spuna cafelistul, dar in cateva minute, cei doi radeau, dadeau mana, se bateau prieteneste pe umar si se indreptau amandoi catre masini.

Criza dezamorsata. Fara Basexu'. Fara Omar Haissam. Fara jurnalisti.


Epilog:

Cateva ore mai tarziu, in fata casei olandezului era oprit un Mercedes AMG. Un neamt binedispus si cu zambetul pe buze, scotea un bax de Hai-n-cana si i-l inmana, ceremonios, celui pe care ar fi avut mare placere sa il trosneasca cu o bata mai devreme.

PS: eu cred ca acum sunt prieteni.

Inca un PS: nu m-ar mira ca peste maxim o luna sa aud ca deja se viziteaza cu toata familia.

Nota: nationalitatile celor implicati nu sunt importante si nicidecum reprezentative, ba chiar nesigure. Ele au fost adaugate doar ca un plus de detaliu.